Okres przejściowy, czyli jesienno-zimowy zawsze jest dość wymagający. Zarówno dla dorosłych, ale przede wszystkim dla naszych pociech. Częstsze przeziębienia, możliwość przemarznięcia… To wszystko sprawia, że poszukujemy rozwiązań, które pomogą nam przetrwać ten nieco mniej przyjemny czas, przy zachowaniu zdrowia oraz pogody ducha. Przed rodzicami pojawia się ważne pytanie: jakie witaminy dla dziecka będą najlepsze? Skąd wziąć dostęp do owoców i warzyw, które zawierają mnóstwo wartości i składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania młodego organizmu? Odpowiedzią mogą być mrożonki – idealne do dań dla dzieci na jesień i zimę.
Owoce i warzywa – witaminy dla dzieci prosto z natury
To prawda, że latem mamy znacznie większy wybór skarbów natury. Ale to nie znaczy, że w kolejnych, chłodniejszych porach roku powinniśmy zupełnie przestawić się na syntetyczne środki, pomijając to, co jest teraz dostępne! Wielu rodziców wzmacnia odporność swoich dzieci – i przy okazji swoją – właśnie za pomocą naturalnych produktów, które są nie tylko zdrowe, ale też pysznie smakują. Skoro jednak nie można zebrać ich prosto z krzaka, to skąd je wziąć?
Naturalne witaminy na jesień i zimę z własnej spiżarni
Aby móc kosztować smaków lata również w końcówce roku, można zawczasu pomyśleć o sposobie ich przechowywania. Wielu z nas robi domowe przetwory z owoców i warzyw, mrozimy też paczuszki z zamiarem wykorzystania ich w jesienno-zimowych obiadach. Nawet jeżeli w Twojej zamrażarce czy piwnicy nie ma takich skarbów, zawsze można nabyć warzywne i owocowe mrożonki praktycznie w każdym sklepie. Dla urozmaicenia dochodzą zupy w słoiczkach, opakowania z kiełkami i innego typu produkty, które również warto włączyć do swojej diety.
Warzywa i owoce zimą są dobrym źródłem tak ważnych dla dzieci witamin, jak również soli mineralnych czy błonnika. A jednymi z najłatwiejszych w przygotowaniu są zdecydowanie mrożone produkty.
Czy mrożone owoce i warzywa są zdrowe dla dzieci?
Część osób niechętnie podchodzi do mrożonek, uważając, że ani nie mają wartości, ani smaku… To jednak nieprawda. Naturalnie, dłuższe przechowywanie sprawia, że ulubione skarby natury nie są tak samo nasycone wartościami jak te świeże, zebrane latem – nie oznacza to jednak, że nie mają ich w ogóle :) Nie warto rezygnować z ich spożywania przynajmniej z dwóch względów – ponieważ w rzeczywistości mają w sobie dużo wartościowych składników i witamin, a poza tym umożliwiają przyrządzenie naprawdę szybkich i smacznych dań dla dzieci i całej rodziny.
Jak kupować mrożonki dla dzieci?
Kupując mrożonki dla dzieci, chcemy mieć pewność, że będą jak najwyższej jakości. Warto więc zwrócić szczególną uwagę na kilka kwestii, takich jak:
- Po rozmrożeniu owoców lub warzyw należy je od razu spożyć
Tak naprawdę żadnych mrożonek nie powinno się rozmrażać i po tym ponownie zamrażać – ani celowo, ani przypadkowo. Jeśli już zdarzy się, że paczka zacznie się roztapiać, bo np. nie zdążyła dojechać ze sklepu do zamrażarki w porę – wówczas jej zawartość nadaje się już tylko do spożycia. W przeciwnym razie, zamrażając ponownie, zwiększa się ryzyko, że w pożywieniu rozwiną się bakterie chorobotwórcze, a to ostatnie, do czego chcielibyśmy doprowadzić przy szykowaniu posiłków dla rodziny!
-
Data ważności na opakowaniu mrożonek
Tutaj, podobnie jak ze wszystkimi innymi produktami – data przydatności do spożycia oznacza, w jakim okresie dany produkt nam służy, a kiedy przestaje i może mieć różne konsekwencje zdrowotne. Zobowiązuje też sprzedawcę do usuwania z półek sklepowych przeterminowanych produktów. Jeśli więc taki zauważymy – przede wszystkim nie kupujemy, a po drugie najlepiej zwracamy na to uwagę obsłudze sklepu, by mogła zdjąć towar z półek czy wyjąć z lodówek i wycofać go ze sprzedaży.
-
Wygląd paczki z mrożonkami
Jeśli opakowanie jest rozerwane albo w środku warzywa bądź owoce zbiły się w większe lub mniejsze bryłki lodu, zamiast latać sobie luzem – lepiej nie kupować takiego produktu. Oznacza to, że mogły się one rozmrozić w transporcie albo sklepie, a teraz są ponownie zamrożone – patrz punkt powyżej, dlaczego nie można tego robić :)
-
Mrożonki dla niemowląt
Jeśli chcesz przygotować dania dla niemowląt z mrożonek, najlepiej będzie kupować paczki z jednym rodzajem produktu, zamiast mieszanek różnych warzyw. Wtedy łatwiej będzie stwierdzić, co jest alergenem w razie, gdyby Twój maluszek miał zareagować uczuleniem na któryś z posiłków.
- Jak rozmrażać produkty dla dzieci i rodziny?
Ostatnią rzeczą, o której warto wiedzieć, jest sposób rozmrażania owoców i warzyw. Najlepiej umieścić zamrożoną paczkę w lodówce, wtedy proces będzie powolniejszy, ale też zdrowszy, ponieważ pozwoli zachować cenne witaminy dla dzieci. Szybkie rozmrażanie niestety pozbawia ich części, natomiast jeśli zależy Ci na czasie, to w przypadku przyrządzania kompotu bądź zupy, można też wrzucić je bezpośrednio do gotującej się wody.
Warzywa i owoce warto jeść cały rok, tym bardziej, że im więcej różnorodnych produktów znajdzie się na talerzu malucha, tym lepszy i pełniejszy wpływ będą miały na zdrowie dziecka. A i jego zainteresowanie podawanymi, urozmaicony posiłkami może być większe ;)
Smacznych i zdrowych posiłków w jesienno-zimowym okresie dla całej rodziny!
Redakcja bloga BajkowaModa.pl