Pomysły na proste domowe obiady dla dzieci – zupy i dania (+ wybrane przepisy) 0
Pomysły na proste domowe obiady dla dzieci – zupy i dania (+ wybrane przepisy)

Czy codzienne przygotowywanie domowych obiadów zaczęło sprawiać Ci problem? Spokojnie, w Bajkowej Modzie wspieramy rodziny w czasie społecznej kwarantanny. Jeśli znudziło Ci się ciągłe wymyślanie nowych dań dla najmłodszych, a w tych tradycyjnych Twój skarbek nieco wybrzydza – tutaj znajdziesz świeżą inspirację! Dziś dzielimy się sprawdzonymi pomysłami na obiad dla dziecka, łatwych do przygotowania i smakujących maluchom. Twoja pociecha na pewno będzie zadowolona :)

 

Smaczna zupa dla dziecka, którą chętnie zjada!

 

Dlaczego zupa to jeden z ulubionych rodzajów dań, który rodzice chętnie serwują swoim pociechom? Bo samodzielnie przygotowana, smacznie wyglądająca zupa stanowi najprostszy sposób na to, by dziecko chętnie zjadło całkiem sporą porcję warzyw! Chociaż najmłodsi kręcą nosem, gdy widzą samą marchewkę lub pomidora, to kolorową miseczkę jarzynowej zajadają już z apetytem.

 

Poza tym zupy są lekkostrawne, tanie i dość łatwe w przygotowaniu. Mogą zachwycać smakiem, a także… sposobem podania. Nie trzeba być artystą, by oczarować rodzinę prostymi dekoracjami – np. posypką z ziół lub chrupkich grzanek, kleksami z jogurtu czy śmietany, albo prażonymi migdałami, które z wdziękiem unoszą się na powierzchni zupy – kremu.

 

Najpopularniejszymi zupkami dla dzieci niezmiennie pozostają rosół oraz pomidorowa. Można je dostać niemal w każdej restauracji, która serwuje dania dla najmłodszych. To także tradycyjne potrawy w domowych kuchniach. Obok nich warto jednak sprawdzić inne warzywne i owocowe połączenia, które mogą zasmakować najbardziej wymagającym krytykom kulinarnym – czyli dzieciom :)

 

Jaką zupę ugotować dla dziecka? – 7 pomysłów

 

Gotowanie zupy dla rodziny jest bardzo łatwe i bywa też szybkie – w zasadzie najwięcej czasu zajmuje obieranie i krojenie warzyw, które wybierzemy. By przyspieszyć pracę, można sięgnąć po mrożonki, ale wiadomo – co najświeższe, to najzdrowsze :) Poznaj 7 najlepszych pomysłów na zupy dla dzieci, przy których często… proszą o dokładkę!

 

    1. Rosół drobiowy
    2. Zupa – krem pomidorowy
    3. Zupa – krem z brokułów
    4. Zupa z cukinii
    5. Zupa z soczewicy (przepis poniżej)
    6. Zupa jarzynowa posypana grzankami
    7. Zupa owocowa – z truskawek, jagód itd.

 

Przepis na prostą zupę z soczewicy dla dzieci

 

Składniki do zupy z czerwonej soczewicy:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • kawałek selera
  • kurkuma
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Przygotowanie:

  • Wszystkie warzywa myjemy i kroimy. Wkładamy do garnka z 2 litrami wody.
  • Gotujemy warzywa do miękkości przez ok. 20 minut.
  • Następnie wsypujemy szklankę soczewicy i gotujemy kolejne 10 minut.
  • Na końcu dodajemy do smaku szczyptę kurkumy oraz sok z cytryny.
  • Po zmiksowaniu podajemy na miseczce z chrupkimi grzankami (wystarczy opiec kawałeczki chleba na suchej patelni).

 

smakującą najmłodszym i pożywną zupę z soczewicy można podawać dzieciom od 2 roku życia. Koniecznie daj znać, czy zasmakowała Twoim pociechom!

 

Polecane obiady dla dzieci – z makaronem, mięskiem i wiele więcej!

 

Jeśli brakuje Ci już pomysłów na urozmaicone domowe obiady, a Twojemu dziecku znudziły się powtarzające się propozycje dań – spieszymy z pomocą :) Zerknij na listę 10 obiadków dla dzieci, które polecają sami rodzice. Wśród nich tradycyjne pyszności i potrawy w odświeżonym wydaniu – które lądują na talerzu przy następnym obiedzie?

 

  1. Makaron z sosem z warzyw (przepis poniżej)
  2. Makaron w sosie pomidorowym
  3. Kotleciki z mięsa i warzyw
  4. Placuszki z cukinii (przepis poniżej)
  5. Placuszki pomidorowe
  6. Domowe kopytka
  7. Naleśniki z mąki jaglanej
  8. Naleśniki z owocowym nadzieniem
  9. Kasza bulgur z suszoną żurawiną (przepis poniżej)
  10. Makaron z owocami, np. świeżymi truskawkami

 

Przepis na makaron z sosem warzywnym dla dzieci

 

Składniki na sos z warzyw do makaronu:

  • 2 świeże pomidory
  • 300 g cukinii
  • 100 g cebuli
  • 50 g marchewki
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, może być czosnek

 

Przygotowanie:

  • Obieramy i kroimy cebulę w kosteczkę. Podsmażamy na głębokiej patelni lub w garnku.
  • Myjemy i ścieramy cukinię oraz marchewkę. Dodajemy do cebuli. Mieszamy, podsmażamy.
  • Myjemy i kroimy pomidory i dodajemy wraz z przecierem do warzyw. Dodajemy przyprawy wg uznania.
  • Gotujemy całość pod przykryciem na wolnym ogniu, ok. 25-30 minut.
  • W tym czasie gotujemy wybrany makaron – spaghetti albo ulubiony kształt naszej pociechy!
  • Gdy wszystkie warzywa zmiękną, przekładamy sos na makaron i podajemy do zjedzenia :) Jeśli Twoje dziecko woli gładką konsystencję, możesz zblendować warzywa.

 

Przepis na placuszki z cukinii

 

Składniki na porcję placków z cukinii dla 3 osób:

  • ok. 1 kg cukinii
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 30 g mąki pszennej + 20 g mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła (np. oregano, bazylia)

 

Przygotowanie:

  • Najpierw myjemy cukinię (można obrać jej skórkę), a następnie ścieramy ją na tarce.
  • Startą cukinię solimy w misce i mieszamy. Wykładamy ją na durszlak, by odciekła.
  • Po ok. 15-20 minutach odciskamy resztę soku i przekładamy cukinię do drugiego naczynia.
  • Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy. Dodajemy do cukinii.
  • Czosnek wyciskamy i dodajemy wraz z pozostałymi składnikami. Całość mieszamy w misce.
  • Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju, aż zarumienią się z obu stron.

 

Przysmak dla niejadków – 

kasza bulgur z suszoną żurawiną (przepis)

 

To szybciutki i bardzo prosty przepis na wartościowy obiad albo podwieczorek dla Twojej pociechy. Jeśli zasmakuje Twoim dzieciom, kaszę bulgur w takim pysznym wydaniu mogą zabierać też na wycieczki czy w rodzinne podróże, albo wakacyjne pikniki!

 

Składniki na pyszną i zdrową kaszę bulgur dla dziecka:

  • 1/2 szklanki kaszy bulgur
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki oleju np. kokosowego
  • ulubione dodatki, np. suszona żurawina (najlepiej bez dodatku cukru i konserwantów!)

 

Przygotowanie:

  • Płuczemy dokładnie kaszę w wodzie i odsączamy na sitku.
  • Zalewamy kaszę w garnku niecałą szklanką wody i dolewamy sok jabłkowy.
  • Dodajemy olej i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu – od momentu zagotowania ok. 10 minut.
  • Po upływie tego czasu wyłączamy ogień, ale kaszę zostawiamy jeszcze w ciepłym garnku pod przykryciem – na kolejne 10 minut.
  • W tym czasie siekamy żurawinę i dodajemy do kaszy, mieszając, gdy jest jeszcze ciepła.
  • Podajemy na stół :)

 

Życzymy samych smacznych posiłków, zjadanych z uśmiechem na buźce!

Redakcja bloga BajkowaModa.pl

Komentarze do wpisu (0)

Submit
Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
Chmura tagów
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl